Składniki:
- 300 ml wody
- 500 g mąki pszennej / orkiszowej jasnej
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g ziaren słonecznika
- 50 g płatków owsianych
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
- Drożdże i miód rozmieszać w wodzie. TM: 2 min / obr. 2
- Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika, płatki owsiane oraz ugotowaną kaszę gryczaną i wyrobić ciasto. TM: 4 min, tryb ugniatania ciasta
- Ciasto przełożyć do podłużnej foremki (keksówki) o długości 28-30 cm, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godziny.
- Wierzch wyrośniętego chleba naciąć ukośnie ostrym nożem. Opcjonalnie: wierzch chleba można posypać sezamem, makiem czy innymi ulubionymi ziarenkami.
- Piec 55-65 min w temperaturze 200°C z termoobiegiem.
